DAK
HELLEND DAK
Nieuw dak
In geval van een zware renovatie voor een oud gebouw, is het hele dakgebinte vernieuwen weliswaar een dure grap, maar zeker de meest efficiënte oplossing: keperwerk en voldoende dikke isolatie, onderdak en dampscherm aan de binnenzijde. Het onderdak verhoogt de winddichtheid, evacueert de waterdamp en vangt accidentele vochtinsijpeling op. Het dampscherm voorkomt dat het vocht en de waterdamp die door menselijke activiteiten in huis geproduceerd worden in de isolatie dringen (een vochtige isolatie is minder performant).
Bestaand dak
Men moet twee gevallen overwegen: met en zonder onderdak. Als er een onderdak bestaat, zal men waarschijnlijk de huidige kepers moeten versterken om een hoogte van 12 to 15 cm te bereiken. Die is noodzakelijk om de isolerende materialen tussen te steken. Dit zal het nadeel hebben dat het woonvolume vermindert. Het alternatief is zich naar de sarkingtechniek te richten. Als er geen onderdak is, dan gaat het zeker over een oud dak. In dit geval, overweeg je beter een nieuw dakgebinte te bouwen.
Sarkingtechniek
Sarking is een techniek die een dak aan de buitenkant isoleert. Een van de voordelen van deze techniek is de risico’s van bouwknopen (koudebruggen) tot het minimum te beperken, want de laag isolatiemateriaal is ononderbroken. De manier om te werken is relatief eenvoudig, het dak moet volledig ontdekt worden en dan wordt het van een grootte gelijk aan de dikte van het isolatiemateriaal opgehoogd. De isolerende laag wordt direct op de dragende structuur van het dak geplaatst. Sarking maakt het eveneens mogelijk om het geraamte en de binnenindeling te behouden. Bovendien biedt sarking een winst van woonvolume aangezien het isolatiemateriaal buiten wordt geplaatst.
Zoldervloer isoleren
Als de zolder niet bestemd is voor bewoning, kan je voor het isoleren van de zoldervloer kiezen. Deze zal altijd als opslagruimte voor voorwerpen die de vorst niet vrezen kunnen dienen. Er bestaan drie mogelijkheden: het leggen van een isolatiemateriaal op de gehele oppervlakte van de zoldervloer, het gieten van een isolerende deklaag als de dragende structuur een extra last van ongeveer 40 kg per m² kan opvangen en het isoleren in of onder het plafond van de hoogste bewoonde verdieping (met een risico van koudebruggen).
PLAT DAK
Warm dak
De isolatie en het damscherm worden boven de dakstructuur geplaatst. Het geheel wordt met een waterdichte bekleding (meestal roofing) bedekt. Deze wordt voorzien van ballast en beschermd tegen de grote thermische schokken door middel van grind of keien, voor zover de dakstructuur het kan dragen.
Omgekeerd dak
Het is een andere versie van het warm dak waarbij de isolatie boven de afdichting wordt geplaatst, daarna geballast. In dit geval is een dampscherm niet nodig, want de afdichting onder de isolatie neemt die rol op zich.
Hybride systeem
Het is een techniek die vaak bij renovatie wordt toegepast. Het bestaat erin de isolatie in twee lagen aan te brengen: een rechtstreeks tegen de onderzijde van de dakstructuur, de andere erboven, onder de afdichting.
Groendak
Zeer gewoon in het noorden van Europa, kennen de groendaken bij ons, vooral in stadsmilieu, een groeiende populariteit. In het bijzonder zijn ze voor de platte daken bestemd, maar ze kunnen eveneens op daken met een geringe helling geplaatst worden. De zogenaamde “extensieve” daken zijn de meest voorkomende. Zij bestaan uit verschillende lagen: dampscherm, isolatiemateriaal, dichtheidvlies, polyethyleen film, droogleggende laag in argex, filtrerende mat, substraat en vegetatielaag (mossen, vetkruid, grasachtige planten, kruidige planten, grassen met een omvang van 10 tot 15 cm). Het onderhoud van dit soort daken is minimaal. Alvorens een groendak te leggen, moet je er zeker van zijn dat de draagstructuur het gewicht ervan kan dragen. Een groendak biedt meerdere voordelen: hij waarborgt een warmtetraagheid (iinertie) aan het gebouw, hij regelt de stroom van het regenwater en hij verhoogt de akoestische isolatie.
DAKRAMEN
Een dakvlakvenster zorgt vaak voor een breuk in de thermische isolatie van een dak, maar er bestaan echter middelen om de gevolgen ervan te beperken. Het materiaal van het raamwerk (hout, aluminium, pvc, staal of polyurethaan) doet niet meer onder op het vlak van thermische prestaties. De manier waarop de ramen worden geplaatst en de kwaliteit van de beglazing zijn de meest belangrijke punten. Er mag geen enkele niet-geïsoleerde tussenruimte blijven bestaan. De isolatie van het dak moet perfect met de overgangen met het raamwerk uitgevoerd worden. De kwaliteit van de beglazing is de tweede factor die belangrijk is. Een dubbele beglazing is het minimum, met een voorkeur voor een superisolerende beglazing of hoogrendementsglas. In een passiefwoning, zal men zelfs een driedubbele beglazing plaatsen.