top of page

Badkamer

 

Thermostaat

 

Het is vaak moeilijk om de temperatuur in de badkamer goed af te stellen. Inderdaad, indien de omgevingsthermostaat zich in de woonkamer bevindt, zal de verwarmingsketel afslaan wanneer de gewenste temperatuur in de woonkamer bereikt is. De radiator in de badkamer zal bijgevolg ook niet meer opwarmen. Aanbevolen oplossingen hiervoor zijn de mobiele thermostaten of thermostaten met een bewegingsdetector. Omdat deze draadloos verbonden zijn met de ketel, kan je ze overal mee naartoe nemen en de gewenste temperatuur instellen. Indien je een thermostaat met bewegingsdetector in de badkamer installeert, zal deze automatisch de ketel aansturen wanneer je de badkamer binnenkomt. Als je de badkamer verlaat, zal de ketel uitgaan. Het is mogelijk om deze thermostaten op een hogere temperatuur te programmeren, maar weet wel dat iedere bijkomende graad overeenstemt met een verhoogd energieverbruik van 7%. Het is aan jou om te bepalen welke comforttemperatuur je in de badkamer wilt.

 

Ventilatie

 

In een badkamer wordt veel waterdamp geproduceerd, wat condensatieproblemen kan veroorzaken. Het venster openen volstaat om dit probleem te verhelpen, maar met het oog op energiebesparing is dit niet de beste oplossing, zeker in de winter. Een ventilator aan de muur, tegen het plafond of in het raam is een mogelijkheid. Naargelang het model, wordt de vochtige lucht door de gevel of door een afvoerbuis afgezogen. De ventilator zelf kan met een schakelaar bediend worden of automatisch gestuurd zijn, gekoppeld aan de verlichtingsschakelaar. Hij kan ook automatisch in gang gezet worden wanneer de luchtvochtigheid een bepaalde grens overschrijdt. Voor de optimale werking van de ventilator moet een rooster ingewerkt worden in de deur van de badkamer.

 

Water besparen

 

Met enkele heel eenvoudige en gemakkelijk toe te passen middeltjes kan je je waterverbruik aanzienlijk beperken.

 

De kraan dichtdraaien

 

Het is niet nodig om de kraan te laten openstaan bij het tandenpoetsen, scheren of inzepen van je handen. Draai de kraan dicht wanneer je geen water nodig hebt.

 

Bad of douche ?

 

Neem bij voorkeur voor een douche. Een bad verbruikt 150 à 200 liter water, terwijl je voor een douche met 60 l à 80 l ruim voldoende hebt, tenminste indien je er geen half uur onder blijft staan.

 

Waterbesparend wc-reservoir

 

De gewone spoelinrichting van een wc verbruikt tussen 9 l en 12 l water. Op een waterbesparend wc-reservoir zijn twee toetsen aanwezig waarmee je kunt kiezen tussen een kleine spoeling van 3 l of een grote spoeling van 6 l. Hiermee kan je aanzienlijke hoeveelheden water besparen, we verbruiken immers gemiddeld 30 l water per persoon per dag, enkel voor de spoeling van de toiletten.

 

Thermostatische kraan

 

Met deze kraan kan je zowel de temperatuur als het debiet van het water regelen en dus bespaar je onnodig water- en energieverbruik.

 

Mengkraan

 

Deze kraan is uitgerust met één enkele hendel die koud en warm water mengt en het debiet regelt. Je bekomt sneller de gewenste temperatuur waardoor je niet onnodig veel water moet laten lopen.

 

Bewegingsdetector

 

Sommige kranen zijn uitgerust met een bewegingsdetector. Die opent de kraan automatisch wanneer je handen voor de detector komen en sluit zich wanneer je ze verwijdert.

 

Kranen met automatische sluiting

 

De watertoevoer stopt automatisch na een vooraf ingestelde tijd.

 

Debietbegrenzer

 

Dit systeem wordt op de kraanuitlaat geplaatst of in de leiding. Hiermee is een constant debiet verzekerd, zelfs wanneer de druk stijgt. Er bestaan eveneens debietbegrenzers voor de douche die in de douchekop of in de buis geplaatst worden.

 

Spaartoets

 

Deze vind je zowel op kranen als op douchekoppen. Op de thermostatische kranen werkt de spaartoets volgens hetzelfde principe als de temperatuurbegrenzer. Wanneer je aan de kraan draait voel je een weerstand. Indien je dan op de knop drukt, krijg je een groter debiet.

 

Straalbreker of mousseur

 

Dit hulpstuk wordt op het uiteinde van de uitloop geplaatst om het debiet te verminderen en de druk constant te houden. Het water dat erdoor stroomt wordt met lucht vermengd waardoor het waterverbruik tot 50% verminderd kan worden.

 

Spaardouchekop

 

Zonder aan comfort in te boeten (van 11 tot 13 l/minuut), hebben de nieuwste modellen van douchekoppen 50% minder water nodig per minuut dan de klassieke douchekoppen. Het water gaat zich met lucht vermengen en zo druppeltjes vormen. Het waterdebiet vermindert maar het contactoppervlak met de huid niet. Enkele fabrikanten bieden nu ook regendouches aan met een spaarkop.

 

Elektronische kraan

 

Met een druk op de knop regel je zowel temperatuur als debiet van het water voor douche of bad.

bottom of page